Website maken begint bij een goede structuur

21 sep

Aangezien ik mij voornamelijk richt op therapeuten, coaches en trainers gebruik ik een fictieve kindercoach als voorbeeld. De wens van de kindercoach is met haar website informatie te geven over kindercoaching en het genereren van klanten.

Wat is een goede structuur voor een website

Het belangrijkste bij een website maken is dat er een goede hiërarchische structuur achter zit. Als je weet wat je op je website wilt aanbieden kan je beginnen met het bepalen van de structuur. Teken dit eerste op papier uit voordat je begint met het bouwen van een website. Ook als je het niet zelf doet maar een webdesigner inhuurt is het raadzaam om van te voren een goede structuur als richtlijn te gebruiken. Als je de structuur van je website op papier hebt gezet is het goed om het aan bekenden te laten zien. De voorkeur is om het aan mensen te laten zien die niet precies weten wat kindercoaching is. Om de simpele reden dat wat voor jou vanzelfsprekend is voor een ander heel onlogisch of niet duidelijk is. Denk niet vanuit je eigen perceptie maar wat voor je doelgroep logisch is. Laat ze niet nadenken of zoeken, want dan ben je je bezoekers kwijt.

Structuur_opbouw_voor_een_goede_website

Zoekmachine optimalisatie begint al voor het realiseren van je website

Je moet rekening houden met SEO (zoekmachine optimalisatie) als je een website gaat bouwen of laat bouwen. Niet iedere webdesigner is op de hoogte van zoekmachine optimalisatie. Zoekmachine optimalisatie wil je niet nog eens achteraf moet toepassen want dat gaat veel geld en tijd kosten. Niemand kan jou garanderen bovenaan te komen in de zoekresultaten, dus laat je niet misleiden door bedrijven die dit aanbieden. Zoekmachine optimalisatie heeft meerdere onderdelen, als het gaat om de website.

Concurrentie op zoekwoorden

Voordat je begin met de indeling van je website moet je uitzoeken welke zoekwoorden op jouw diensten/producten van toepassing zijn. Zodoende ontdek je dat er op bepaalde zoekwoorden, die jij wilt gebruiken, veel concurrentie is. Als er veel concurrentie op zoekwoorden is, wordt het heel moeilijk om boven aan te komen in de zoekresultaten. Op bijvoorbeeld het zoekwoord kindercoach is veel concurrentie. Je kunt dit ondervangen door je zoekwoorden uit te breiden. Bijvoorbeeld Kindercoaching Amersfoort of kindercoach bij sociaal emotionele klachten. De meeste mensen zoeken steeds specifieker via zoekmachines, ze gebruiken dus meer zoektermen tegelijkertijd.

Tools van Google bij het bepalen van zoektermen

Google heeft een hele handige tool ontwikkeld. Hiermee ontdek je in een paar klikken of er veel concurrentie is op de zoekwoorden die jij wilt toepassen. Google geeft ook alternatieve mogelijkheden waardoor je misschien beter gevonden wordt op Google. Houd er wel rekening mee dat ook dit onderdeel van zoekmachine optimalisatie tijd kost. Maar dit onderdeel van zoekmachine optimalisatie is gratis.

Wat doe je als als er veel concurrentie is op zoekwoorden
  • Maak ook gebruik van zoektermen in plaats van alleen zoekwoorden. Zoektermen is een combinatie van zoekwoorden die je intypt op zoekmachines.
  • De zoekwoorden met de grootste concurrentie plaats je zo hoog mogelijk in de hiërarchische structuur. Dus bijvoorbeeld op een tabblad.
  • Verwijs onderlinge pagina’s van jouw website naar elkaar door middel van interne links. Zoekwoorden waar niet veel concurrentie op is, kan je op een lager niveau in je website plaatsen.

Plaats een reactie